Zupa jest podstawowym daniem w moim domu. Zupa jest też podstawowym daniem we wszystkich kuchniach świata. Czesto nawet ta sama zupa w rożnych stronach świata ma tylko jedna różnice – nazwę. Przykładowy rosół dla innych będzie bulionem, ramen, chicken soup, consommé. Spożywanie, ciepłych a szczegolnie tych w postaci zmiksowanej ułatwia ich trawienie, wydłuża uczucie sytości i znakomicie zwiększa przyswajalność witamin i minerałów zawartych w komponentach zupy. Zjedzenie zupy na ciepło ułatwia proces trawienia. Dobra zupa pozostawi tez uczucie sytości na dłużej.

Znam jeszcze niestety ciemna stronę zup. Szczegolnie tych gotowanych na mięsie. Dzisiejsze mieso z hodowli konwencjonalnej, przemysłowej jest niesłychanie toksyczne, żeby nie powiedzieć trujące. Warunki howu bydła i drobiu są tak fatalne (podkreślam że są to wymogi unii europejskiej i w takiej formie musza być przestrzegane) że zwierzęta musza być faszerowane antybiotykami żeby nie zachorować. Ściśnięte, bez dostępu do świeżego powietrza, we własnej krwi i własnych odchodach, w nienaturalnie koszmarnych warunkach czekają na rzeź. Taki proces nazywa sie hodowlą i uprawiany jest przede wszystkim przez wielkie przedsiębiorstwa, również w Polsce. Nie należy tu mylić tego z małymi gospodarstwami. Najgorzej jest w wielkich firmach produkcyjnych. Tam już sie zwierząt nie hoduje, tam sie je produkuje.

Takie wielkie przedsiębiorstwa podpisują wielkie kontrakty na wielkie dostawy mięsa do wielkich sieci sklepów. A gdzie robimy swoje zakupy? W markecie. Powinniśmy wszyscy zdać sobie sprawę z jednego. To co jest najłatwiej dostępne, jest tego najwiecej i ma najatrakcyjniejszą cenę jest dla nas najbardziej trujące i relatywnie najdroższe zarazem. Płacimy za to naszym zdrowiem, płaci za to nasza ziemia, woda i powietrze.

Co zawiera mieso z takiej fabryki?

Na  przykład Wołowina W Polsce krowy mięsne stanowią jedynie 1% pogłowia krów ogółem. Oznacza to, że znakomita większość mięsa wołowego, która trafia na nasze stoły to mięso krów hodowanych w celu produkcji mleka i jego przetworów. To wpływa znacząco na zasady hodowli. Kiedy krowy na mięso powinny być karmione trawą czy kiszonką aby tusza odpowiednio przyrastała, krowy mleczne nie pasą sie na polu, nie są karmione świeżą trawą tylko specjalną mieszanką a na domiar złego ich mięso jest zanieczyszczone substancjami jakie dodaje im sie do pożywienia po to aby zamksymalizować produkcje mleka.  Krowy trzyma się w zamknięciu, na pojedynczych stanowiskach, a proces hodowli poddany jest pełnej automatyzacji. Aby zmaksymalizować pobór mleka swiezo narodzonego cielaka odbiera sie matce juz po kilku dniach a nie jak powinno być po kilku miesiącach. Po odebraniu krowie pierwszego dziecka, jest ona dojona 2-3 razy dziennie przez około 10 miesięcy. W międzyczasie, za pomocą powszechnej obecnie sztucznej inseminacji, zapładnia się krowę ponownie, aby wywołać kolejną ciążę i kolejny cykl laktacji. Cielęta są więc produktem ubocznym procedury. w cenie ich mięsa jest więc znacznie więcej haseł reklamowych niz ci sie wydaje a ich cena nie wynika z jakości tylko ze strat jakie ponosi hodowca szpikując je antybiotykami żeby nie padły po stanowczo za krótkim okresie karmienia mlekiem. W Polsce, w 2011 roku, z jednej krowy uzyskano średnio 4600 litrów mleka. Tak intensywna produkcja prowadzi do infekcji wymion, na które w Polsce cierpi 20-50% populacji krów, a to zmusza hodowców do aplikowania zwierzętom antybiotyków. Poza tym nienaturalnie duże rozmiary wymion są przyczyną problemów z chodzeniem; krowy często nie są w stanie ustać, załamując się pod ich ciężarem. Również konstrukcja boksów przyczynia się do powstawanie wielu problemów – betonowe podłoże powoduje schorzenia racic, a w następstwie kulawiznę.głownym celem każdego hodowcy jest maksymalizacja produkcji mleka. Najfektywniejsze sa więc krowy, pieczotliwie okreslane mianem „jałówek” które zyja jak najdluzej gdyż okres odchowu to tylko koszt dla mleczarza.  Dla mleczarza „sztuką” jest wobec tego uzyskanie krowy o wysokiej wydajności, która użytkowana byłaby przez wiele laktacji bez uszczerbku na późniejszej produkcyjności.

Najwiecej szkodliwych związków gromadzi sie w kościach, jesli wiec gotujesz zupę na kościach „przemysłowych” radzę natychmiast przestać. Ja, jeśli nie mam dostępu do kości ekologicznych albo ze sprawdzonego źrodła stosuje ten prosty sposób. Nawet moja mama sie nie „połapała” gdy spróbowała mojej zupy.

A. Podstawową zasadą gotowania zupy jest to, że gotuję ją NA WODZIE a nie na mięsie.

B. Zanim zaczynam gotować najpierw dusze warzywa a zaczynam od podsmażenia białej części pora lub cebuli.

C. Duszę na tłuszczu zwierzęcym – maśle klarowanym, smalcu (tylko z certyfikatem ekologicznym) lub na tłuszczu roślinnym – nadaje sie jedynie olej kokosowy nierafinowany

D. Ostatnio odkryłam że warzywem które sprawia że babcie stosują rosół jako środek uniwersalny w walce z przeziębieniem jest…. pietruszka ! A nie kura!!! Dlatego pietruszka korzeń jak i zielone jej części to składnik konieczny niezbędny i uniwersalny.(PS; Napar z pietruszki to jest wlasnie bardzo dobry pomysł.)

E. Dusze do miękkości, dodaje ulubione przyprawy ( poza typowymi „rosołowymi” uwielbiam kurkumę, chili, kminek )

F. Następnie zalewam wrzątkiem i doprowadzam do zagotowania.

To jest zawsze moja baza zupy. Lubię z nią eksperymentować dodając np dynie czy soczewicę w odpowiednim momencie. Czasami inspiruje sie książkami kucharskimi głownie w celu dobrania mieszanki przypraw. Ale baza zupy jest zawsze taka sama – duszony por. POLECAM!

źródła:

Po pierwsze i najważniejsze chcialbym podziękować mojej koleżance, Joannie, wzorowej matce, wegetariance z przekonania i zamiłowania, ktorej to sposób na bazę do zupy (por, sól i masło klarowane) stał się inspiracją nie tylko do napisania tego postu ale przede wszystkim do wprowadzenia zmian w moim sposobie gotowania. Joasiu bardzo Ci za to dziękuję 🙂

źródła pozostałych informacji:

  • http://www.izoo.krakow.pl/czasopisma/wiadzoot/2008/4/3pSzarek.pdf
  • http://www.otwarteklatki.pl/zwierzeta-w-hodowli/#.VRMl2VxGf4A
  • http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-bydla/296-numer-122012/3032-krowy-rekordzistki
  • http://www.ciwf.org.uk f. Yggdrasil